lördag 31 december 2011

Hitta bra mäklare

När man skall köpa eller sälja en lägenhet eller villa i Stockholm kan det vara lite svårt att bestämma sig för vilken mäklare man skall anlita. Det finns hur många som helst att välja mellan och hur skall man veta vilken man skall bestämma sig för? Det finns nog ingen som kan ha ett klart besked att ge men en sak är i alla fall säker: man skall inte ge sig på försöket att sälja sin bostad själv. Här måste jag verkligen varna de som tycker att de skall spara in på avgiften till mäklaren. Det kan visa sig att det istället blir en mycket dyrköpt erfarenhet.
När det gäller valet av mäklare kan man kanske ta kontakt med andra människor som sålt sin bostad genom mäklare. Det kan vara ett bra sätt att få lite "inside information". Man kan också ringa runt och intervjua mäklarna om vad de har att erbjuda. Man kanske inte alltid skall välja den som tar minst betalt för att sälja en bostad. Det kan många gånger vara bättre att betala lite mer för uppdraget för att man skall kunna få den bästa hjälpen.
Jag kommer att delge dig mina erfarenheter av mäklare och jag kommer säkert också att skriva upp de mäklare jag tycker gjort bästa jobbet. Troligen kommer jag också här att namnge de mäklare jag inte tycker arbetat så bra. Jag har däremot inte kunskap om alla mäklare som finns i Stockholm och därför kommer jag att behöva hjälp med att få in information av er. Hör gärna av dig till mig och berätta vad du råkat ut för och vilka mäklare du anlitat. Detta kan göra att vi senare kommer att ha en heltäckande recension av de mäklare som jobbar i Stockholm.

onsdag 28 december 2011

Sälja lägenhet

Innan du bestämmer dig för att sälja din lägenhet är det bra om du först noga överväger om det är vid rätt tidpunkt du tänker sälja. Man kan lätt komma underfund om vilka priser som finns för lägenheterna genom att titta på annonser på lägenheter till salu. Det kan vara intressant att se hur mycket man kan få för en lägenhet i samma område som man bor. Men tänk på att även om lägenheterna är lika stora och ligger i samma område så är det inte säkert att man får lika mycket för lägenheterna. Lite handlar det om slumpen och vilka köpare man kommer i kontakt med. Samtidigt handlar det också om i vilket skick lägenheten är. Om man har en helt nyrenoverad lägenhet får man naturligtvis mycket mer för den än om lägenheten är i stort behov av reparation. Många gånger kan det också vara avgörande vilken bostadsrättsförening man bor i också. Vissa föreningar har god ekonomi och har kanske gjort en hel del förbättringar på fastigheten de senaste åren medan andra kan ha sämre ekonomi. Det spelar också stor roll om man har pengar i en inre reparationsfond.
När man bestämt sig för att man vill sälja skall man kontakta en mäklare. Det finns många duktiga mäklare i Stockholm och det är ingen god idé att försöka sälja sin lägenhet själv. Det är alldeles för komplicerat att avyttra en bostad för att man skall försöka sig på det själv om man inte är van vid det jobbet. Det är mycket som kan gå snett så jag tycker absolut man skall ta kontakt med en duktig mäklare och kolla hur mycket han vill ha i provision. Jämför gärna olika mäklare för att se hur mycket det kommer att kosta att anlita en sådan. Men tänk också på att mäklaren skall ha gott rykte och att han har möjlighet att annonsera ut din lägenhet på ett bra sätt.

Köpa bostad

När du för första gången skall köpa din bostad i Stockholm gäller det att ha sparat ihop en hel hög med pengar. Tyvärr är det så att priserna även på mycket små lägenheter är mycket höga. Du måste i alla fall räkna med att behöva betala mer än en miljon kronor om du vill bo någorlunda centralt. Det kan kännas helt omöjligt att få tag på så mycket pengar om man är ung, men kom ihåg att du inte behöver plocka fram så mycket pengar i kontanter. Det är bara kontantinsatsen som måste betalas och resten läggs upp som botten- eller topplån. Men, kontantinsatsen kan vara nog så svår att få pengar till och man måste också ha ett stadigvarande jobb för att kunna få lån på bostaden.
Om allt detta går att lösa gäller det sedan att välja ut ett trevligt område att köpa lägenheten i. Ofta har man ganska klart för sig var man vill bo, men om man inte riktigt vet så är ett tips att inte bo för långt ifrån sitt jobb. När man skall åka till arbetet är det sorgligt om man måste sitta i bilköer i flera timmar på morgonen. Bättre är då att bosätta sig i närheten av sitt arbete och då hellre lite längre från centrum. När man skall åka in till de centrala delarna av Stockholm för att gå på bio, teater eller för att äta en bit mat är det ofta kväll och då är det inte så mycket trafik.
Det är dock så att man inte helt skall välja bostad efter var man jobbar. Man måste naturligtvis också tycka om det område i Stockholm där man planerar att köpa sin lägenhet. När man bestämt sig för var man vill bo är det enklast att kontakta en mäklare som håller till i samma område.

Min nya blogg

Här kommer jag att dela med mig av alla mina erfarenheter av att köpa och sälja lägenhet i Stockholm. Jag har gjort det ett antal gånger med varierat resultat. Jag har lärt mig att det är väldigt viktigt hur man går till väga när man till exempel skall sälja sin bostad. Jag har nu gjort det tre gånger och jag har många vänner som gjort det också, så jag tycker att jag har ganska bra erfarenhet. Jag har aldrig sålt någon villa och jag kommer nog heller inte att köpa någon. Det är möjligt att det blir mer intressant när jag blir äldre och får barn. I dagsläget är det inte intressant alls.
Jag har haft tur att jag har lyckats hitta mycket bra mäklare och det har gjort att alla mina försäljningar har gått mycket smidigt till och jag har fått bra betalt för mina lägenheter. Jag tror också att en del kan bero på att jag har valt att sälja bostäderna när priset på lägenheter varit ganska högt. Jag har också lyckats pricka in så jag köpt bostäder när priserna har varit förhållandevis låga. Det har gjort att jag lyckats tjäna en del pengar på affärerna. Det är inte alltid man kan lyckas pricka in bostadspriserna som jag gjort och ibland kommer man kanske att bli tvungen att sälja i en lågkonjunktur. Det kan handla om att man fått sämre ställt eller att man kanske förlorat sitt jobb eller liknande. Det är väl bara att hoppas på att man inte hamnar i en sådan situation.
Jag har startat denna blogg för att kunna ge tips på vad man skall tänka på när man köper och säljer bostad och för att kunna ge tips på bra mäklare. Jag har också fått en del indikationer på mäklare i Stockholm som inte är så seriösa och troligtvis kommer jag också att skriva om dem här i bloggen.
Jag hoppas att du kommer att ha nytta av min information.